Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Γιορτές στην αρχαία Ελλάδα

Let´s party!


Η δική μου γιορτή


wordart

Feier


Wordart for festival


Wordart είδη γιορτών- fête


wordart for love

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Φιλαναγνωσία στα Γερμανικά-Deutsche Literatur-los geht's




Απώτερος επικοινωνιακός στόχος της μαθησιακής ενότητας είναι η εφαρμογή της φιλαναγνωσίας στη γλώσσα-στόχο, αντίστοιχα με την υλοποίηση της ελληνικής φιλαναγνωσίας στην ευέλικτη ζώνη. Η ανάγνωση λογοτεχνίας στο ξενόγλωσσο μάθημα δε στοχεύει πρωταρχικά στην επικοινωνία ή τη μετάδοση γνώσεων, παρά αποσκοπεί πρωτίστως σε ένα αισθητικό περικείμενο, που "μιλάει" στη φαντασία, στην εμπειρία και στο συναίσθημα των μικρών αναγνωστών. Συμπερασματικά, κυρίαρχος επικοινωνιακός στόχος στην υλοποίηση της μαθησιακής ενότητας "Γερμανική λογοτεχνία-εμπρός, πάμε!" και της ανάγνωση του εγχειριδίου "Τιλ Όιλενσπιγκελ- δέκα ιστορίες" είναι η μεταφορά των εκπαιδευόμενων σε μια εποχή παλαιότερη, σε έναν κόσμο του παρελθόντος, τον κόσμο του Till Eulenspiegel, μέσα από ένα βιβλίο γεμάτο από διασκεδαστικά και χιουμοριστικά διηγήματα σχετικά με την ιστορική φιγούρα του πολιτισμού και της κουλτούρας της γλώσσας-στόχου, που όχι μόνο προκαλούν το γέλιο και αποτελούν πηγή άντλησης της απόλαυσης, του ενδιαφέροντος, της συγκίνησης και του ενθουσιασμού για τους δέκτες, αλλά και ένα αντικείμενο αντιπαραβολής με αντίστοιχες γνώσεις και εμπειρίες από την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό, όπως για παράδειγμα με τη γνωστή φιγούρα του Καραγκιόζη του θεάτρου σκιών. 

Till Eulenspiegel

Φωτόδεντρο

Πληθώρα υλικού. Όμως, στην περίπτωση των Αγγλικών τουλάχιστον, δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία για το υλικό του Δημοτικού καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες βασίζονται στο βιβλίο και υπάρχουν ήδη στη ψηφιακή έκδοση του. Παρόλα αυτά, ειναι εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο.

Ένα παράδειγμα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
A virtual tour of Epidaurus in Google Earth.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Συνδέεται - με το βιβλίο ΑΓΓΛΙΚΑ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Unit 7 – Lesson 1, p. 87. 

Υπερρεαλισμός

Υπερρεαλισμός

Α. Εμπειρίκος
Ο Υπερρεαλισμός ή Σουρρεαλισμός (από τη γαλλική λέξη surréalisme) ήταν ένα πρωτοποριακό κίνημα που δεν περιορίστηκε μόνο στον χώρο της λογοτεχνίας, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες μορφές τέχνης (εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, μουσική κλπ.) λαμβάνοντας και πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Γεννήθηκε τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα στη Γαλλία με κύριο εκφραστή τον Αντρέ Μπρετόν, ο οποίος το 1924 διακήρυξε με το Μανιφέστο του Υπερρεαλισμού τις αρχές του νέου κινήματος.
Για τις συνθήκες γέννησης του κινήματος του υπερρεαλισμού και την εμφάνισή του στην Ελλάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο σύντομα αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης «Ελληνικός υπερρεαλισμός. Εμπειρίκος-Εγγονόπουλος»: Το κίνημα του υπερρεαλισμού στην Ευρώπη (διάρκεια: 2΄19΄΄) και Ο υπερρεαλισμός στην Ελλάδα: Ανδρέα Εμπειρίκου, Υψικάμινος (διάρκεια: 1΄30΄΄). Μπορείτε, επίσης, να συμβουλευτείτε το αφιέρωμα της εφημερίδας Η Καθημερινή με τίτλο «Ελληνικός Υπερρεαλισμός» (ένθετο: Επτά Ημέρες, 7 Ιουλ. 2002).
Παράλληλα, μπορείτε να διαβάσετε πώς όριζε τον υπερρεαλισμό ο ίδιος ο Α. Μπρετόν στο Μανιφέστο του το 1924, αλλά και με ποιο τρόπο εξηγούσαν τη δική τους σχέση με το κίνημα ο Α. Εμπειρίκος («Αμούρ-Αμούρ») και ο Οδ. Ελύτης («Τέχνη – Τύχη – Τόλμη»).
* * *
Δείτε δύο εξώφυλλα τευχών του περιοδικού La Révolution Surréaliste [= Η Υπερρεαλιστική Επανάσταση]. Εκδόθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση του Μανιφέστου του Υπερρεαλισμού του Α. Μπρετόν. Συνολικά κυκλοφόρησαν 12 τεύχη από το 1924 έως το 1929. Στο εξώφυλλο του τεύχους 1 διαβάζουμε κάτω από την κεντρική φωτογραφία: «Πρέπει να καταλήξουμε σε μια νέα διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου», ενώ στο τεύχος 3 δεσπόζει πάνω από τον πίνακα περιεχομένων το σύνθημα «1925. Το τέλος της χριστιανικής εποχής». Η φωτογραφία στη μέση προέρχεται από το τεύχος 12 του περιοδικού και περιλαμβάνει την πρώτη σελίδα της δημοσίευσης του Δεύτερου Μανιφέστου του Υπερρεαλισμού (1929) του Μπρετόν.


eikona
Διαβάστε χαρακτηριστικά έργα Ελλήνων και ξένων υπερρεαλιστών συγγραφέων:
Α. Εμπειρίκος, «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο», [Τρία αποσπάσματα], «Ηχώ», «Όχι Μπραζίλια μα Οκτάνα», «Μία ριξιά ζαριών δεν καταργεί ποτέ την τύχη»
Ν. Εγγονόπουλος, «Νέα περί του θανάτου του Ισπανού ποιητού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στις 19 Αυγούστου του 1936 μέσα στο χαντάκι του Καμίνο ντε λα Φουέντε», «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν. Ι», «Το γλωσσάριον των ανθέων», «Μπολιβάρ», «Ποίηση 1948»
Οδ. Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», «Η τρελή ροδιά», «Η Μαρίνα των βράχων»
Ν. Ράντος [= Νικόλαος Κάλας], [Το τριακόσια τριάντα τρία δεν απαντά...]
Μ. Χατζηλαζάρου, «Χαμόγελα»
Μ. Σαχτούρης, «Τα δώρα», «Η Αποκριά», «Ο στρατιώτης ποιητής», «Ο Ελεγκτής»
Έ. Κακναβάτος, «Ώρα δειλινή», «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο»
Δ.Π. Παπαδίτσας, «Βλαδίμηρε»
Ν. Βαλαωρίτης, «Κάθε λέξη που γεννάω», «Μικρός θρήνος», «Με πλοίο»
Ε.Χ. Γονατάς, «Ο σκαντζόχερος», «Η Άνοιξη»
Πωλ Ελυάρ, «Να κοιμάσαι»
Αντρέ Μπρετόν, «Τα γραπτά φεύγουν»
Τριστάν Τζαρά, «Ο κύριος ΑΑ, αντιφιλόσοφος»
* * *
Δείτε, επίσης, αντιπροσωπευτικούς πίνακες των σπουδαιότερων ζωγράφων που συνδέθηκαν με το κίνημα του υπερρεαλισμού ή επηρεάστηκαν από αυτό:
Giorgio de Chirico, «Άλογα καλπάζουν στην ακτή», λάδι σε καμβά (περ. 1926-1927) [πηγή: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Ολλανδία]Giorgio de Chirico, «Έπιπλα στην κοιλάδα», λάδι σε καμβά [πηγή: Wikipaintings.org]Max Ernst, «Συνάντηση φίλων – Οι φίλοι γίνονται λουλούδια», λάδι σε καμβά (1928) [πηγή: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη]
Max Ernst, «Το φιλί», λάδι σε καμβά (1927) [πηγή: Wikipaintings.org]René Magritte, «Η προδοσία των εικόνων», λάδι σε καμβά (1928-1929) [πηγή: Βικιπαίδεια]Salvador Dali, «Η εμμονή της μνήμης», λάδι σε καμβά (1931) [πηγή: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη]
Yves Tanguy, «Μαμά, ο μπαμπάς χτύπησε!» (1927) [πηγή: Βικιπαίδεια]Pablo Picasso. «Στούντιο με γύψινο κεφάλι», λάδι σε καμβά (1925) [πηγή: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη]André Masson, «Αυτόματη Ζωγραφική», μελάνι σε χαρτί (1924) [πηγή: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη]
Joan Miró, «Το οργωμένο χωράφι», λάδι σε καμβά (1923-1924) [πηγή: Wikipaintings.org]Νίκος Εγγονόπουλος, «Αργώ», ελαιογραφία [πηγή: Επίσημος διαδικτυακός τόπος Ν. Εγγονόπουλου]Νίκος Εγγονόπουλος, «Ποιητής και μούσα», υδατογραφία και μελάνι σε χαρτί [πηγή: Εικαστικόν]


Αξιοποιώντας το Φωτόδεντρο και το e-yliko χρηστών στο μάθημα των Θρησκευτικών



Το «Φωτόδεντρο/e-yliko χρηστών», σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει το ίδιο το Φωτόδεντρο, είναι το Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ένα από τα αποθετήρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της «οικογένειας» Φωτόδεντρο. 

Στο χώρο αυτό εκπαιδευτικοί και μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν να αναρτούν τα δικά τους μαθησιακά αντικείμενα ή να αναζητούν μαθησιακά αντικείμενα άλλων χρηστών. Mέλη του αποθετηρίου μπορούν να γίνουν οι εκπαιδευτικοί Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων) που είναι κάτοχοι λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Μια αξιόλογη πρόταση αξιοποίησης υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αυτή της  εικονικής αναπαράστασης μουσείου με τη συνδρομή της  εφαρμογής «artsteps» που υλοποίησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης.Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εφαρμογή αφορούσε στον σχεδιασμό και στην δημιουργία εικονικών μουσείων στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η σχεδίαση της πρακτικής βασίστηκε στην αξιοποίηση της «on line» ελληνικής εφαρμογής «artsteps» (http://www.artsteps.com/), η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργία 3d μουσείων και δυνατότητα περιήγησης σε αυτά.

Η εφαρμογή δεν αποτελεί µία πιστή εικονική αναπαράσταση κάποιου συγκεκριμένου μουσείου, αλλά µία πιστή εικονική αναπαράσταση μουσείου με τα εξής χαρακτηριστικά:
1) αληθοφάνεια και ρεαλισµός του περιβάλλοντος.
2) εύκολη πλοήγηση στον χώρο.
3) εναλλακτικός τρόπος παροχής πληροφοριών (κείμενο, ήχος, γραφικά).
4) ικανοποιητική αισθητική εντύπωση ανάλογη µε αυτή µιας ξενάγησης ενός πραγματικού μουσείου. 
5) αξιολόγηση της χρησιµότητας της εφαρμογής.

Με την αρωγή της εφαρμογής που προτείνω το "μουσείο" ταξιδεύει τους μαθητές στον άγνωστο κόσμο της Ανατολής παρουσιάζοντας πτυχές της θρησκείας του Βουδισμού που συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες θρησκείες. Ο Βούδας, όπως και οι μαθητές του, ενθάρρυναν την άσκηση της τέχνης στις διάφορες μορφές της όπως την κατασκευή αγαλμάτων και τοιχογραφιών και την απόδοση τιμών μέσω εκείνης. Στην εφαρμογή παρουσιάζονται δείγματα αγαλμάτων του Βούδα και μερικοί από τους πιο διάσημους βουδιστικούς ναούς στον κόσμο.Θα την δείτε εδώ.

Επειδή στο Φωτόδενδρο δεν βρήκα κάτι που αφορά αποκλειστικά τις Κοινωνικές Επιστήμες αποφάσισα να χρησιμοποιήσω και να δημοσιοποιήσω υλικό που αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αλλά σχετίζεται με το αντικείμενο των Κοινωνικών Επιστημών και ιδιαίτερα το θέμα συνδέεται και με την εργασία μου στην προηγούμενη ενότητα
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ :ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

                                                                       ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    

  Το μαθησιακό αντικείμενο συμπεριλαμβάνει ένα αρχείο με το ταμπλό και τους κανόνες και τέσσερα με τις ερωτήσεις του παιχνιδιού, όσες και οι ενότητες του σχολικού εγχειριδίου. Στόχος μας ήταν οι μαθητές/τριες αρχικά δημιουργώντας και στη συνέχεια παίζοντας το παιχνίδι να επαναλάβουν και να εμπεδώσουν τη διδακτέα ύλη, αλλά, κυρίως, να αντιληφθούν τη σημασία του να είναι ενεργοί πολίτες και να λειτουργεί το δημοκρατικό μας πολίτευμά σύμφωνα με το Σύνταγμα

Εικονίδιο
ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ      Στα διαδραστικά βιβλία δεν υπάρχει διαδραστικό  υλικό για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής γ γυμνασίου. Ωστόσο στο Φωτόδεντρο υπάρχουν βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, εικόνες, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις  θεμάτων σχετικών με τις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες για το γυμνάσιο και το λύκειο. Θα έλεγα ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μπορεί να αποκομίσει κάποιος  πολλά οφέλη είτε είναι μαθητής, είτε εκπαιδευτικός.
Εικονίδιο
  Γκολ στη βία από το λύκειο Αναβρύτων
                                                                                                          ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τη βία
 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Δυο φίλοι συζητούν για τις ομάδες τους και για το ντέρμπυ που θα γίνει το βράδυ και είναι έτοιμοι να συγκρουστούν. Τότε φτάνουν και άλλοι 2 φίλοι για να τους βοηθήσουν. Στο σημείο αυτό παγώνει η εικόνα και πέφτουν συνθήματα κατά της βίας, ενώ ακούγεται ραδιοφωνικό σποτ κατά της βίας. Αμέσως μετά και ενώ περιμένουμε να δούμε τη συμπλοκή, οι 4 αγκαλιάζονται και δίνουν σχετικό μήνυμα κατά της βίας.
ΕικονίδιοΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ Πρόκειται για μία συνοπτική παρουσίαση τύπου Powerpoint με θέμα την πολιτική ιδεολογία του σοσιαλισμού. Εξηγούνται τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε. Παρουσιάζονται οι κύριοι εκπρόσωποί του και τα χαρακτηριστικά της κομμουνιστικής και της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

                                                    ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εικονίδιο                                                                                Ιστοσελίδα με υλικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να διαβάσουν για το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βικιπαίδεια και σε σχολικά βιβλία της Αγωγής του Πολίτη, να μελετήσουν σχετικές διεθνείς συμφωνίες, να διερευνήσουν ποια θέση έχουν και πώς προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σύνταγμα της Ελλάδος και να επεκτείνουν την έρευνά τους σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Photodentro logo