Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Αξιοποιώντας το Φωτόδεντρο και το e-yliko χρηστών στο μάθημα των Θρησκευτικών



Το «Φωτόδεντρο/e-yliko χρηστών», σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει το ίδιο το Φωτόδεντρο, είναι το Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ένα από τα αποθετήρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της «οικογένειας» Φωτόδεντρο. 

Στο χώρο αυτό εκπαιδευτικοί και μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν να αναρτούν τα δικά τους μαθησιακά αντικείμενα ή να αναζητούν μαθησιακά αντικείμενα άλλων χρηστών. Mέλη του αποθετηρίου μπορούν να γίνουν οι εκπαιδευτικοί Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων) που είναι κάτοχοι λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Μια αξιόλογη πρόταση αξιοποίησης υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αυτή της  εικονικής αναπαράστασης μουσείου με τη συνδρομή της  εφαρμογής «artsteps» που υλοποίησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης.Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εφαρμογή αφορούσε στον σχεδιασμό και στην δημιουργία εικονικών μουσείων στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η σχεδίαση της πρακτικής βασίστηκε στην αξιοποίηση της «on line» ελληνικής εφαρμογής «artsteps» (http://www.artsteps.com/), η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργία 3d μουσείων και δυνατότητα περιήγησης σε αυτά.

Η εφαρμογή δεν αποτελεί µία πιστή εικονική αναπαράσταση κάποιου συγκεκριμένου μουσείου, αλλά µία πιστή εικονική αναπαράσταση μουσείου με τα εξής χαρακτηριστικά:
1) αληθοφάνεια και ρεαλισµός του περιβάλλοντος.
2) εύκολη πλοήγηση στον χώρο.
3) εναλλακτικός τρόπος παροχής πληροφοριών (κείμενο, ήχος, γραφικά).
4) ικανοποιητική αισθητική εντύπωση ανάλογη µε αυτή µιας ξενάγησης ενός πραγματικού μουσείου. 
5) αξιολόγηση της χρησιµότητας της εφαρμογής.

Με την αρωγή της εφαρμογής που προτείνω το "μουσείο" ταξιδεύει τους μαθητές στον άγνωστο κόσμο της Ανατολής παρουσιάζοντας πτυχές της θρησκείας του Βουδισμού που συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες θρησκείες. Ο Βούδας, όπως και οι μαθητές του, ενθάρρυναν την άσκηση της τέχνης στις διάφορες μορφές της όπως την κατασκευή αγαλμάτων και τοιχογραφιών και την απόδοση τιμών μέσω εκείνης. Στην εφαρμογή παρουσιάζονται δείγματα αγαλμάτων του Βούδα και μερικοί από τους πιο διάσημους βουδιστικούς ναούς στον κόσμο.Θα την δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου